Esther Hoogendijk

Kunstenaar

Artikel LFK Magazine

So sad that LFK magazine stops publishing their beautiful magazine. And still very proud of the 10(!) page article she published about my art practice. A little piece for you in this post. Thanks again to LFK for the great article at the time and all the wonderful projects and purchases that followed as a result of this publication.

“Haar werk is een eeuwigdurende trial and error. Hoogendijk zoekt in haar materialen en processen altijd naar iets dat niet kan. ‘Ik ben altijd op zoek naar de tegenbeweging’.
Iets wat levenloos is tot leven wekken. Iets wat ooit leefde, begeesteren. Een statisch iets uit zichzelf tot beweging manen. Een ultiem kunstwerk voor boven de bank bedenken, dat eeuwigdurend van vorm en kleur veranderd.
Nóg twee grote dromen heeft ze.
Een kunstwerk maken voor op een rotonde. Iets dat steeds veranderen zal. Hoe vaak je er ook rondjes omheen draait. En in welk seizoen je er ook naar kijkt.
En iets Heel Erg Groots maken. Iets zo immens, dat het met een ‘convoi exceptionnel’ verplaatst moet worden langs ’s Heeren Wegen. Omdat het haar fascineert, groot materieel. Vanwege het vermogen van die machines ergens in en ergens onder te kunnen kijken.
Maar dat immense kunstwerk moet dan wel veranderen, of pas ontstaan door het voorbijgaan van de tijd. En ook door zijn massiviteit toch niet de essentie van haar werk mogen ontberen; fragiliteit, kwetsbaarheid en gevoeligheid. Werk genoeg nog, aan de winkel.

En wanneer haar eigen tijd er definitief op zit? Hoogendijk haalt er nog net haar schouders niet bij op: ’Het is duidelijk dat het einde van je tijd hier op de wereld een keer aanbreekt. Daar zouden we niet zo moeilijk over moeten doen. De dood is een volslagen normaal onderdeel van het levensproces. Het is eigenlijk het enige dat je zeker weet in je leven, dat je op een dag dood zult gaan. Ik kijk er met een zekere interesse naar uit, als ik heel eerlijk ben…’. ”

Text: @missluniverse
Photo: @barbaramichelleedelman
Publication: @lfk.magazine